Teman

Sep 29, 2009

Laksa Sardin

Semalam jadilah buat laksa sardin. Cepat, mudah dan tentunya sedap! Chehhhhhh.....podah!



Inilah rupa laksa try-an-error. Dok cari2 laksa spagetti mcm yg Pn Durra buat tu xda pun.. Jumpe yg jenis ini, betul2 mcm laksa, tp kata my hubby structure dia lebih sedap dimakan dari laksa kat M'sia tu! Nama Japanese noodle, tp tgk dibuat di S'pore. So kat M'sia mungkin ade dijual. Kat sini mmg xde tanda2 halal. Tgk trademark 'Suitable for Vegetarian' or tgk ingredients je la..


Bahan2:
  1. Laksa
  2. 1 tin ikan sardin in tomato sauce- ambil ikan saje. Blend sikit2, jgn lama2. But saya campur jgk about 1sb sauce sardin tu dlm kuah laksa saya. Tp kalau kat M'sia, campur dgn ikan fresh lagi sedapp!
  3. 1 biji bwg besar-blend
  4. 3 ulas bwg putih-blend
  5. 1 senduk cili kering mesin (mak ai, sampai bersenduk dia! hah, ambekk engkou-kata chefwan ;p)
  6. 1 inci belacan-blend
  7. asam keping- berkeping-keping, sesedap rasa
  8. daun kesom
  9. bunga kantan
Cara2:
  1. Rebus semua bahan2 yg di blend bersama asam keping.
  2. Bila dah menggelegak, masuk ikan, bunga kantan dan daun kesom. Garam secukup rasa. Biar hingga mendidih kembali.

8 comments:

ain said...

wahhh...dh siap dh laksa sardin diaa! mcm sedap jee!!!

Mummy Faridah said...

boleh lah nak tukar selera sekali sekala k ain...

Nadiah Sidek said...

sana takde jual ikan ke? kat sini yg pernah jumpa ikan selar & ikan merah. tp tak brp sedap la isinya..lama dh kot. teringin nk mkn ikan beli le jgk

Mummy Faridah said...

Slm Nadiah,
Kat sini kalau kat supermarket ada jgk di jual ikan. Tp mcm mahal sikit, mcm xberbaloi pulak nak beli.. boleh sabar, tahan je lah xmkn ikan.. Ada setengah kedai tu agak jauh... xtercapai pulak nak pergi... :)

D@puR D@n OvEn said...

wah... Faridah... sedapnya laksa tu.. Jeri nk try buatlah... sory jeri tk reply coment. dalam bilan posa agak bz ngn tempahan.. bagi emel faridah ye nnti jeri bg resepi nasi kerabu n akok tu. kalau nak order kek utk family kt sini, orderlah ngn jeri. hehehe

Mummy Faridah said...

owh.... xpe jeri.. faham... nak order tu boleh... tp tukang nak bayarnye xdelah pulok! Hheheh.. tgk lah nnt kut2 ada peluang kan...

DaZzlingLilLy said...

rajinnya masak...faridah add kami kat fb..norlaili.saad@yahoo.com

Mummy Faridah said...

slm lilly.. xboleh nak add awk lerr... pivate-restricted. add la kami.. faridah_27april@yahoo.com