Teman

Sep 28, 2009

Lagi Cerita Raya 09

Last Saturday, received a visit dari my cousin, Kak Rita, and family. She's currently at Sheffield doing her PhD. Juga Kak Da and her tahfiz son, yang baru balik bercuti di Malaysia. Kak Da adalah kakak Abg Manan (husben Kak Rita). Mereka mempunyai seorang adik, Hajar Kasri, was my primary school friend di Bagan Ajam, Butterworth. What a small world.. K Da currently buat PhD di Leceister. Wah.. mereka semua rajin study yerr... Kata Kak Da kalau nak dapat kasut Clarks murah, boleh pegi ke Leceister. Sepasang 5pnd saje. 1st hand original. Bukan kasuit bundle ;p.


In the pictures: My husben, abg Manan, K Rita (flowery white shirt), K Da( Baju kotak2 biru)


Kak Da bawa kiriman pelbagai bahan masakan dari my auntie, Chikmah. Serai, daun kunyit, daun kesom, dan bunga kantan- terima kasih daun keladi Chikmah! Seronok sgt dapat semua tu.... So semalam, jadilah masak rendang sekali lagi. Raya lagi kan... alang2 ada daun kunyit.. bukan senang nak dapat tu...

Daun kesom dan bunga kantan masih belum dipakai lagi. Jadi sedang bercita-cita nak buat laksa lah ni.... Ikan?? Pakai ikan sardin saja lah... Tak serupa, tapi jadilah tu... dapat rasa sikit2... laksa?? Ada dijual di sini... tapi versi lain sikit.. nnt kalau saya jadi buat, saya snap gambar laksa disini ya!


Inilah gambar rendang versi kedua raya 2009. Rendang si daun kunyit. ;D
Align Right
Nak resepi kerr?? Ala.... resepi rendang yg bese tu lah.. Sbb request dari maklong Farah utk letak resepi sekali, oklah.... tp kite buat ala2 campak saje.. so xdapat nak beritau the exact sukatan. ok?

Resepi rendang si daun kenyit- eh, kunyit ;p


Bahan2:

  1. bawang kecil-sedikit
  2. bawang besar
  3. bwg putih-sedikit
  4. halia- sedikit
  5. lengkuas-sedikit
  6. Serai
  7. Cili kering mesin- ikut kepedasan
  8. Serbuk ketumbar- sedikit
  9. serbuk cumin- ape ni? jintan manis kan?- sedikit
  10. asam keping - sedikit
  11. ayam/daging
  12. santan/susu- sini pakai susu je..

Cara2:

  1. Blend bahan 1-6. Tumis bersama cili kering yg dah dimesin tadi dan serbuk cumin dan serbuk ketumbar. Jgn lupa asam keping sikit. Asam jawa pun boleh..
  2. Bila dah pecah minyak, masuk ayam dan santan dan sedikit air (kalau pakai santan pekat). Tutup dan masak hingga empuk. Sesekali kacau. Kalau nak berkuah (supaya sedap mkn dgn nasi), jgn tunggu sampai kering.
More pictures... link
Jgn tak tahu... saye dah ade facebook skrng... layannn sajelah...




12 comments:

ain said...

so small the world kan..?? pusing2, jumpa org2 yg kita kenal. bagus gak, klu ada apa2 hal, ada tpt utk meminta tolong.

psst...jgn lupa snap laksa ikan sardin bila dh buat nanti.hehe

Mummy Faridah said...

a ah.. alhamdulillah...ader jgk sanak saudara kat sini..
hehehhe abt laksa tu mmg hampir terlupa nak snap pun.. dah nak masuk mulut pun.. tetiba hubby tanya, eh taknak snap gambar laksa kerr? eh, a ah... terlupa pulak!

Ibu Ayra said...

Salam faridah...
kenal ros tak, student master muhajir kat unimap jugak kwn kepada cidah, yg tinggi2 tu...
semua org dlm gamba2 dlm entri nih saya kenal. kak rita, kak da, abg papa, dan anak2 mereka...
faridah cousin kak rita ekk? ros cousin abg manan (ros panggil abg papa)... kecik je dunia nih kan... tapi baru tau dan faridah pun dah kat aberdeen... salam to muhajir (bgtau dia saya tgh writing skrg, lambat ngalahkan snail....)

Mummy Faridah said...

owh kak rosfriedza... betul tak saya eja tu? kenal.. owh... kira sedara mara lah ni yer...

Ibu Ayra said...

salah sket ejaan tu, rosfariedzah... tu la, tapi dah tau pun masa faridah takdak kat m'sia...

zaridah said...
This comment has been removed by the author.
Cheedah said...

laa...mmg kecit sungguh pi mai kot tu jugak

murah sungguh kasut clarks 5 pound ja

beza sungguh ngan sini

Mummy Faridah said...

Cheedah, itu yg murah2 tu stok2 kasut yg lama sikit la.. kalau yg latest punya dlm 15-20 pnd kot..

Cheedah said...

hihi lama pun xpa...janji kualiti elok & murah =P

Mummy Faridah said...

betul3 =D

Ceritera Kaseh Diari Hatiku... said...

daun kesom tu try lh tanam kt sana sb ada pen.pendaftar..isteri en.nas (mantan dekan HEP) skrg kt Ireland..dia tanam pokok kesum dlm pasu..sng bl nak masak laksa..men petik jew..

Mummy Faridah said...

Zan,
A ah... dah try tanam dlm pasu dah... tgh menanti bila ia a kan subur segar bugar!