Teman

Oct 22, 2009

spongy cheesecake

Punya teringin nak buat kek sendiri walaupun takda mixer. Ku pukul pakai tangan bagai nak tercabut lengan! xpala... exercise... (ada ke exercise mcm ni??? )

Tp okla... inilah hasilnya... teringin tak terkata!


Kalau pukul telur putih tu pakai mesin lagi naik cantik agaknya.. cewah pandai2 ja.

Resepinya cedok dlm blog Kak Ain. Org copy paste jer ekkk.. :)) Tp kek K Ain nampai naik cantiiik je..maklumlah org dah terrer kan.. saye ni baru belajar2.. kek saye naik tembun mcm sponge kek. Sbb tu tukar nama.. :D Tapi rasanye mmg tiptop! Bila makan tu teringatlah makan cheesecake yg beli di supermarket kat M'sia tu...

Cumanya slice cheese tu, saye pakai cheese spread yang tak guna2 dalam peti ais tu. nak makan dgn roti mcm tu je, mcm tak kena dgn taste kita lah pulak..


Bahan2:
  • 4-5 keping slice cheese
  • 200 ml susu segar
  • 70 gram butter atau marjerin
  • 70 gram tepung gandum (diayak dahulu)
  • 70 gram gula
  • 4 biji telur saiz M
  • beberapa titik esen vanila
Cara2:
  1. potong atau siat slice cheese kecil-kecil dan campurkan dengan susu segar
  2. kemudian masukkan dlm periuk, gunakan api perlahan dan biarkan slice cheese tadi cair. kacau sentiasa.
  3. masukkan butter dan kacau hingga larut, tutup api dan sejukkan sebentar.
  4. asingkan putih telur dan kuning telur, pukul putih telur bersama gula hingga menjadi meringue.
  5. didalam bekas lain pukul kuning telur hingga kembang dan masukkan kedalam adunan cheese tadi, masukkan tepung sedikit demi sedikit dan pukul lagi, pastikan adunan tidak berketul
  6. akhir sekali campurkan merigue ke dalam adunan tadi dan berberapa titik esen vanila, gunakan cara kaup balik supaya adunan rata. glis acuan kek dengan marjerin dan alaskan dengan kertas. masukkan adunan kek di dalam acuan .
  7. bakar pada suhu 170 darjah selama 20 minit dan turunkan suhu 140 darjah selama 40 minit, gunakan acuan kek berukuran 20cm dan letakkan sedikit air di bawah dulang pembakar, cara bain marie, untuk mendapatkan kek yang elok teksturnya.
  8. hias ikut kreativiti sendiri atau dimakan begitu sahaja. kek ini lembut dan ringan. tak rugi mencubanya.




6 comments:

ain said...

Faridah....akak pun tak terer dear bab2 masak ni. baru nak belajar gak, at least ida muda2 lg dh start nk belajar, akak dh tua baru nak mula kenal baking2 ni!

ur ciskek nmpak so gebu!! dan semestinya sgt sedap!! rupa paras pun cantik!! klu faridah tengok Martha stewart nyer programme, kek2 yg depa buat pun bukannya cantik sgt.yg penting tasty!!

apa2 pun tahniah sbb ida berjaya buat ciskek ni hanya dgn guna mixer tgn aje!!

Mummy Faridah said...

hehheh. tu pun sbb jobless kat sini.. tp x jgk kan.. housewife pun a tough job jgk akak kan...
ps: tgk akak takde la tua mana pun... mcm early 30 jerrr... muda lagi tue... :))

Ummi Hanie said...

pandainyer dia wat kek...rajin..mmg rajin !!
jadi je nmpk naik kek tu..Hanie pun baru je mkn cheese kek yg sungguh sodap mase jamuan raye ofis hubby..xsilap,secret recipe punye kot

Mummy Faridah said...

owh.. secret recipe... rindunyer saye nak makan moist cake dia..

Nadiah Sidek said...

hehe...lps ni kena beli mixer la. suami sy awal2 smpai sini lg dia dh belikn mixer (pdhal tak suruh & tak mntk pun)...dia nk suruh rajin wat kek kot. hehe..

Mummy Faridah said...

waah... bagusnya.... suami awk nampak pandai ke dapur ye..