Teman

Jul 29, 2009

Buang EBM!?


2, 3 minggu terkebelakangan(pls excuse my poor grammar) ini sugguh sibuk utk myself and the whole family. Gara-gara berpindah barang. Ke rumah my pil. Kemas barang, pilih barang, buang barang, tinggal barang, simpan barang, angkut barang~ waaaah... sungguh meletihkan! Mmg worth it ku ambil cuti seminggu utk semua2 tu. Syifa' and Suhaib, post ke rumah TokWa. If nottt, my big boy Suhaib pun sama naik sibuk sekali dgn barang2 tu. Silap2 haribulan mummy dia bubuh dlm kotak, seal! He he he.. Syifa' pulak tentu pantang nampak ummi dia-nak berkepitt.

Another one week to kerja. Lepas ni, chottti panjanglah saye. 3 tahun di Southampton. Nak buat ape yek?... *Ding dong**** xde income, xleh shopping maut. Oh nooooo.....

But i think being a fulltime (cewah, cam fulltime, part time lak, ahaks!) housewife, bukan sempat nak lepak pon kann?? Kesana kemari dgn anak2, agak2nya baju pun xsempat kering. (p/s: bukan baju yg dibasuh xsempat kering ok.. baju yg dipakai, basah dek membasuh itu ini, memasak, berkejar dgn anak2 dan etc2... dgn bila pulak nak mangajar anak2, nak menyanyilah, nak menarilah-nak entertain diorang punya pasal...)
Betul x kawan2???... (betul 3x).

Wah, kena kuatkan mental dan physical nih... *Teringat... mcm manalah ibuku yang merupakan surirumah sepenuh masa mengharungi waktu2 sukar membesarkan kami 5 beradik. Yg mana masing2 masih nangoi2 (jgn tanyaku bahase apa ni... sesedap rasa ku je nih ;P). Tentu sungguh jenoh kan, nak buat semua benda sorang diri, dgn anak2 yg pelbagai ragam dan macam.*

"Mak.... terima kasih mak.... besarkan adik (ups! pecah rahsia) dgn sugguh bersusah payah.." *Sob sob sob..*

Balik pada cerita buang EBM! Kerana nak membekalkan Syifa' dgn susuibu yg fresh, the whole period of exclusive breastfeeding tu, i never rotate the daily supply with the frozen milk. Dan kerana nak berpindah jauh nun di sana, terpaksalah daku buang kesemua susu2 simpanan ku yang hampir 70+ stocks. Semuanya pun dah/nak expired sbb ku xpernah guna.. sayang... tp nak buat mcm mana... nak sedekah? macam mana? bila? siapa nak? oh... sungguh xda info dan xcukup masa nak study(sampai kene study kerr?) pasai tu...

Harap2, jgnlah ditarik balik rezeki utk anak ku.. Sbb ibunya buang habis susu2 badan tu...

"Ya Allah, benarkanlah aku untuk menyusui anakku sehingga 2thn seperti yang disaran dalam kitab suciMu... ampunkan aku Ya Allah..."

9 comments:

Faz said...

patutla diam sminggu..bz ghupenye..
dah besaq2 pon mak pnggil adik ke,,manjenyee,,hehe..
dh jadik org Soton nnti,jgn lupe org kulim,ahaksss!!

Mummy Faridah said...

Uhuks! selagi rambut ni belum beruban! he he he
K Frah... sama2 la... jgn lupa org ye... keep in touch. Seronok kwn ngn K Farah.. sentimental value... :)

shida said...

mai aiii... byknya susu.. jeles gila nihhhhh

Mummy Faridah said...

slm shida,
awk pun boleh.. yakin buleh! :). Rezeki dari Allah.. tp sayang terpakse dibuang saje.. sob3. pedih sungguh hati ini melihat kesemua susu2 tu masuk dlm beg plastic sampah je... waaaa... tatau nak buat cammanerrrr... Ya Allah... ampun kan aku...

MIK'YAL said...

wawwawa..sayang nya EBM itu . u sgt bertuah masih boleh bf syifa..im no longer bf Indah..she refused mine..probably my milk supply is not enuff to satisfy her. ya la..dia by 1month++ dh balun biskut rusk.mayb susu bdn tak cukup kot.kalau i bg ebm & FM ..dia akan prefer FM lagi..yadayadayada here u go my hikayat sedih BF .

btw ,u're migrating to UK ? wah jd org london lah :-) ssmbung study ? *curious*

NaDiaH SiDeK said...

wah..nk jd perantau jgk ye? teman suami smbg belajar ke? sygnya ebm stok tu nk dibuang..

shida said...

ha... faridah.. kena belajar ngn faridah la.. mcm mana nak bykkan susu...
saya dulu.. anak 1st.. hanya mampu susukan anak selama 3 bulan je.. lepas tu kering sbb baby tak nak manyusu...

Mummy Faridah said...

Salam..

Mik'yal and Nadiah,
Alhamdulillah kali ni susu banyak.. but before deliver kene study bnyk gakla utk prepare ourself ttg any obstacle yg akan kita experience during bfeed. Setiap org masalah xsama.. mcm2 jenis.. bt still got many ways to handle such.. xpe.. saye dulu mase 1st baby juga sungguh khilaf.. 1st day dah campur fm.. 4th mnth dah bgi makan.. nxt pregnancy nnt maybe u boleh prepared urself with enuf info so tht can boosted up ur motivation and and standby urself a few techniques.. if not enough, boleh looking forward lactation counsel. Gambate ne! bila nak tambah a new clan? ;P

InsyaAllah bertolak ke UK 17th Aug ni.. follow my hubby further his study.. me? setakat ni xberhajat lagi nak further study.. prefer to raise my kids comprehensively.. cewah!

Mummy Faridah said...

Slm.

Shida,
Mcm sy beritau di atas.. Insya Allah, kalau awk betul2 dah standby dgn appropriate knowledges ttg bfeed, tentu segala permasalahan yg akan mendatang dapat di atasi. Krn ia benar2 memerlukan perjuangan mental yang kuat, disamping kemudahan2 tambahan yg boleh memberi influence kpd mental kita. Tips yg terawal, perlu bynk membaca- utk meningkatkan kefahaman dan dorongan. Shortcut yg paling mudah, boleh refer di susuibu.com (cause im a fan of it). mmg so much of infos available. Dan boleh share ur problem dgn mereka; mommies out there. InsyaAllah... cubalah nnt utk next baby ya! :)