Teman

Jan 14, 2011

Rahman's Head



Akrhirnya, dapat jumpa Consultant di GH (General Hospital) untuk refer ketumbuhan kecil di permukaan kepala Abdurrahman Syakib.

Mula kelihatan semasa Rahman berusia 2 minggu.. bermula dgn satu tompok merah di permukaan kulitnya, lebih kurang 3mm diameter. Kemudian membesar dgn perlahan, dan ambil masa lebih kurang sebulan untuk membesar sehingga diameter sebesar syiling 5sen. Tompok merah (yg hanya pada permukaan kulit) tersebut turut menbesar sedikit kerana diameter ketumbuhan membesar.

Setelah dilihat dan di 'check' oleh doktor pakar, Professor tersebut memberi kesimpulan bahawa perkara ini 'harmless'. Alhamdulliah..... lega rasa hati setelah mendengar ayat pertama dari mulut doktor tersebut. Sebenarnya itu bukan ketumbuhan, bisul, atau apa2...

Menurut doktor tersebut, kejadian ini berlaku 1 dalam 15 bayi. Ianya adalah kategori 'birthmark'. Lebih specifik, blood vessel birthmark. Sebab itu ianya sedikit membengkak; dek kerana terdapat active blood vessel semasa lingkaran blood vessels sedang berkembang. Walaubagaimana pun, birthmark ini tidak merbahaya dan tidak memberi apa2 kesan sampingan terhadap perkembangan otak bayi mahupun pembesaran beliau. Birthmark seperti ini selalu mula terjadi/kelihatan semasa awal usia bayi (usia 2-3minggu). Kemudian akan membesar sehingga satu maximum size; yg mana pembesaran itu mengambil masa beberapa bulan, kemudian ianya akan surut dgn sendiri, naturally, due to time. Mungkin sehingga kanak2 tersebut berusia 3-6 tahun.

Tiada sebarang ubat-ubatan yg dapat mempercepatkan proses pengecilan birthmark tersebut. Terdapat usaha seperti, laser & surgery, tetapi hanya memberi kemudaratan dan ianya melarat. Sebaiknya, let it goes off naturally, kata professor tersebut..

Ada satu term yg digunakan yang mencuit hati saya dan suami... sometimes they called it 'strawberry birthmark'... hehehe... lucu apabila teringat kembali makan strawberry tak ingat semasa strawbery picking last summer... :D semasa mengandungkan Rahman.. nak dijadikan cerita aje........ bukan apa2 kepercayaan pun... hehehe... semuanya ada hikmah yg tersendiri yg Allah nak tunjukkan.. :D


Some info found & given by the doctor that relates his hypothesis:

Infantile haemangioma describes a benign(non-cancerous) condition affecting cutaneous blood vessels. It is also known as proliferative haemangioma because it is due to proliferating endothelial cells; these are the cells that line blood vessels. Infantile haemangiomas are proliferative lesions that usually develop shortly after birth. Over 80% of infantile haemangiomas occur on the head and neck area. They grow of 80% of maximum size in the first three months and most stop growing at about 5 months. However they may keep growing for up to 18 months. After that, they undergo regression or involution. This can take as long as 3-10 years. Nearly all flat infantile haemangiomas involute and dissappear without treatment. However regression of bulky haemangiomas tends to be incomplete, and they may leave an irregular atrophic (thin) scar or anetoderma (a dented scar) in at least 50% of cases.

3 comments:

Nadiah Sidek said...

1st time tgk birthmark mcm tu. unik :)

Pah Zarihan said...

oh birthmark ka..kalo saya pun risau gak kalo mcm ni :)
takpa, birthmark tu rezeki...mcm aishah ada birthmark besarrrr kat sebelah kiri muka dia...so far tak mengganggu dia :)

Mummy Faridah said...

betul pah... Allah dah beri anak2 anugerah yang cukup berharga... apa lagi yang kita nak... syukur... Alhamdulillah...