Teman

May 13, 2010

Selera Pantai Timur....



Laksa Lemak....


....atau laksam... tp tak cukup equipment utk buat laksam nya... kuahnya pun jadilah.... dimakan dgn spaghetti ajerrr.... pun sodapppp!!...




ulamnya pakai ape yg ada dirumah ajer.... iceberg pun iceberg la.... :))) tp kalau ada kacang panjang dan tauge, lagi sedapp nih...

resepinyerr kaklong..... :)))) nnt org post ya.... harini xsempat la.... ;P


Kueh Bakar

Resepi dari blog Noreen.... chomeyy kueh bakar k Noreen.... dibuat dlm acuan bunga kemboja... bunga kemboja ker tu?... heheee.... xtau... pandai2 jrrr.... kami buat dlm acuan 4 segi ja.... adunan ni banyak... sekali bakar, boleh untuk dimakan ramai.... Sedap.... cukup rasa lemaknya... sampai besok pun masih lembut elok...





Resepi C&P jerr... tp di edit dgn sukatan cawan... supaya senang besok saye nak buat lagii.... :))))... cubalah kaklong!!........... ;p

Resepi 1

Bahan-bahan:
450gm tepung gandum ** (3 cwn)
6 biji telur
500ml santan
450gm gula pasir didihkan bersama 400ml air **(2 cwn gula + 1 ½ cwn air)
80gm daun pandan mesin bersama 400ml air dan tapiskan **( 7 helai pandan + 1 ½ cwn air)
beberapa titik pewarna hijau
1 camt garam
sedikit bijan

cara2:
  1. satukan tepung gandum, telur, santan, air pandan, garam dan pewarna hijau ke dalam mangkuk adunan
  2. kacau sehingga sebati
  3. kemudian tuangkan air gula dan kacau rata
  4. tapiskan adunan tadi ke dalam mangkuk adunan yang lain
  5. panaskan oven pada suhu 180C
  6. sapukan acuan kuih bakar dengan sedikit minyak sapi dan panaskan sekejap ke dalam oven ***(5 minit)
  7. tuangkan adunan ke dalam acuan dan taburkan dengan bijan. ***( atau bakar dulu 10minit, keluarkan dan tabor bijan)
  8. bakar selama 35 - 40 min atau sehingga masak.
P/s: Tunggu betul2 sejuk dulu baru potong.


Ni satu lagi resepi from my fren disini... Ani... dah cuba jugak... pun sedap....

Resepi 2:
1 cup gula
1 cup jus pandan (atau air + pandan essence)
2 cup tepung gandum
2 1/4 cup santan (atau 1 can santan-450ml )
2 tbs butter
3 biji telur
1/2 tsp garam
colour hijau
bijan

Cara-cara
  1. campurkan semua bahan. blend sampai sebati.
  2. masukkan 2 tbs minyak dlm loyang .
  3. panaskan loyang dlm oven. bila minyak dah panas, masukkan mixture tadi kuih, taburkan bijan. bakar @180 sampai brown atau garing









2 comments:

Wan's Family @ Southampton said...

faridah, you made me hungry!!!!:D, aduhh, teringin nya nak makan laksa lemak tu, tp mcm susah sket kan, rajinnye mummy syifa n suhaib ni, and 2 recipes kuih bakar dia try?
wah wah mmg rajin, cantik kuih bakar , yg dipotong tu nmpk halus tekstur dia!:D

Mummy Faridah said...

Hahaks! Boleh la Ani.... belajar sikit2 tumpang semua kena buat sendiri ni..... hihiii... Kuah laksam tu xsusah pun... yg remehnya nak perisi ikan rebus la... hihiii... xperrr.... awk kan ada staff " I Can Cook"..... hihiii