Teman

May 13, 2010

Goreng pun sodappp....



Solok Ikan Recycle :)))))


Serdak2 isi ikan yang berlebihan buat kuah laksam haritu.... nak dibuang sayang... nak habiskan, dah lewat malam... mata mengantuk, perut kenyang.... simpan dulu dlm freezer....

Tgk di blog 1001 resepi..... sarak ikan kembung..... hmmm........ menarik...... boleh cuba ni.... tp resepi kena tukaq sikit la.... sbb nak recycle kuah laksam.... heheee..... bab2 recycle makanan ni.... kadang2 mmg menjimatkan! ;D tapi make sure condition makanan baik dan food handling betul2 hygiene gitu.... :))))



Bahan...

6 ekor ikan kembung
Kuah laksam - masak sampai betul2 pekat/kuah kering
sedikit serbuk lada hitam
sedikit serbuk lada sulah
1 biji bawang besar saiz sederhana**
2 batang serai- **
1/2 inch lengkuas**
1/2 inch halia**
beberapa helai daun kesum- dirincik halus
garam dan gula

Cara...
  1. Ikan kembung dibuang isi perut. Cuci bersih. Belah belakang betul2 hampir dgn tulang. Buang tulang ikan tersebut. Kikis keluar isi ikan, tinggal kulit, jgn sampai koyak. Tips: guna gunting senang utk buat keluar isi ni, cepat sikit kerja, tangan xdala bau hanyir sgt...
  2. Isi ikan tadi ditumbuk. Utk senang kerja @ takda batu lesung :))), mesin jer bersama bahan2 **. Make sure rincik halus dulu sblm mesin supaya xperlu mesin isi ikan lama2. Kalu agak susah nak mesin sbb cetek sgt, mesin xnak makan, ambil separuh kuah laksam pekat tu dan mesin sekali.
  3. Gaul semua bahan2 bersama kuah laksam yang dah kering tadi.
  4. Sumbat belakang ikan dan goreng. Nak ikat pun boleh, tak ikat pun boleh. Ada orang ikat dgn benang. Ada org ikat dgn daun pandan. Saya cuba xikat, pun ok juga... tp hati2 semasa nak mengalih, dan tak perlu alih banyak kali, just sekali alih shj..
  5. Siap!! Remeh sikit... tp mmg berbaloi! Cuba pekena dgn gulai pisang/nangka dan sambal belacan. Sure terangggkattt!!!.... Waaah.... nak kena cari pisang muda lah lepas ni..... pandai pulak sebut gulai pisang... ;))))
P/s: Kalau ada kelapa parut, lagi sedappp nii.... sini xdapat la kelapa parut fresh... kena perut sendirilah alamatnya.... xrajin ah! ;D Hmmm... kalau ada, just gaul sekali isi2 ikan tu dgn kelapa parut tu....

Ayam Goreng Berempah Opah

Resepi dari opah Suhaib... Tapi besa la.... umi dia mmg ader ajer nak mengubah..... ;)))


Bahan...
Chicken Legs
2-3 sudu Rempah kari
1 biji bwg besar
2 ulas bwg putih
2 inch halia- banyak lagi pun xperr....
2 sudu cili mesin ji ka mau rasa spicy sikit @ serbuk paprika (jika mau rasa bbq sikit)
2-3 sudu tepung goreng ayam- saya pakai tepung goreng tempura Gogi, kebetulan ada stock..
garam
daun karipole

Cara...
  1. Mesin semua bahan, kecuali ayam dan daun kari ;D
  2. Perap ayam dgn bahan mesin tersebut. Lagi lama lagi masyukk... kalau 15 minit pun ok jgk la..... semua xpress kan.... biasa la.... ;)))
  3. Goreng dan siapp! Tips: mase nak campak mula2 tu, make sure minyak betul2 panas, then selepas sekejap, reduce kepada low heat, supaya bahagian dalam ayam masak elok..
Sekian, salam sayang!! :)))

3 comments:

ain said...

akak kat umah ni pun rajin recycle lauk pauk gak!! kdg2 ada lagi lauk2 yg berbulan lepas. penuh freezer ngan leftovers je.hihihi

psst...sedap nmpak sarak kembung idah tu. ayam lg lah sedapp.fav!!!

DaZzlingLilLy said...

sedapnya ayam tu..ish bila la kami nak pandai masak cam hampa faridah..

Mummy Faridah said...

K Ani,
xperr k ani... saye sokong recycle.. menjimatkan masa, kerja dan budget.... hihiii...

Lilly,
Pandai mmg pandai dah.... cuma hampa xda masa ja kan..... hihii...