Teman

May 20, 2010

Cuba2 meniaga di tempat org..

Merasalah jadi peniaga sat di bumi Soton ni... =))) tumpang baby baru xkeluaq lagi ni... boleh la umi dia pulun sikit2... ;D rajin anak umi sorang ni yer.... sok keluar jd anak yg rajin berusaha yer sayang...

Jumpa stok daun pisang frozen di china town Shirley. Lebaq2 elok.... sekilo GBP2.99. okla.. boleh tahan... xpayahlah convert duit m'sia...nnt xjadi2 pulak nasi lemak daun pisangnya... Try buat beberapa bungkus letak di surau university... alhamdulillah.... sambutan nampak baik....

Berkat membantu mak zaman sekolah dulu.... boleh la dapat skill membalut nasi lemak ni..... terima kasih mak.... pengalaman berharga zaman persekolahan... :_)


Nasi Lemak Daun Pisang



.... ns lemak ikan bilis... sementara stok masih ada....
... nasi lemak udang... king prawn u!.... so xleh la boh manyak2... rugi den nnt.... ;p...

Market kecil mcm ni nak kena bertukar2 menu... kalo x, jemu deper....
Tuan besar suggest Mee Goreng Mamak!.... pandailah dia, sebenaqnya teringin nak makan... ;))) Maka suatu pagi, mereka-rekalah resepi di dapor...... cuba punya cuba nak dapat rasa mee mamak Tajol!

....nah siap!!... boh dlm pinggan baik punya siap alas daun pisang. Mentang2 stok daun pisang masih ada..... ;D

Tuan besaq rasa.

...."mmmm.... mcm mee Tajol la yang...pandai u buat"....

Hehe. Terkembang sattt.... ;)))

Sajalah berseloroh dgn suami, "ada bau ketiak mamak tak??...." hihiiiiiii*jgn marah...*
katanya, "Ada.....................". hahahaha....... gelak besaq sat ;p

Jadi oklah. Boleh buat meniaga...



...Mee Goreng Mamak...


... kita balut sebijik mcm Tajol... paper, plastik, daunpisang, mee.... bungkus rapatttt...... amik bau daun pisang.... ;D

...tuan besaq kata yg speselnya mee mamak ni kena ada cucoq..... ninnnn dia cucoq...... ;p


Dok berangan juga nak buka kedai kopi dirumah.... =)))))....tp bilakah hari dan waktu yang sesuai ya??.......
xbolehlah tiap2 hari.... kena saman pulak nnt.... dah buat meniaga illegal ni.... :D lagi pun, manalah menang tangan buat sorang2 kan...

Antara menu2 idaman,...
.... ns lemak daun pisang, mee goreng mamak, laksa, rojak buah, lontong, nasi kandaq, nasi lemak berlauk, teh tarik, cappucino, espresso, latte.... waaaaaaahhhhhh.... mcm terer...... hahahaha..... ;D
baru dok berangan.... xtau la jadi ke tak....harap2 Allah beri jalan murahkan rezeki..... :)))))

9 comments:

Ummi Hanie said...

k.Faridah ni terer masak aaa...tmbh dok luaq negara...mcm2 resepi dicuba kan...

bila nk balik m'sia?
asal Kulim kan?

ok take care ...:)

Mummy Faridah said...

a ah hanie... dok tmpt org...cuba jgn xcuba....;D
lmbt lg boleh kelik m'sia.. usah ditanya lagi... sob2...;D
a ah, kiter asal kulim... awat tanya mcm kenai ja.... hehe....;D
u too tk care ok.... :)))

ain said...

akak tengok ns lemak idah, d way u bungkus ns lemak tu pun mmg ada skill utk niaga. tu belum lg tengok mee goreng mamak tu!! akak doakan semoga berjaya!

Cheedah said...

tudiaa..siap mee goreng mamak tu...terer terer

teringat dulu ada org mai bg ceramah ms undergraduate..dia ckp dia pun jd usahawan berjaya ms ikut hubby dia smbg blajaq kat uk..juai karipap ngan donut..buleh tambah menu tu faridah..juai kueh mueh plak ;)

Mummy Faridah said...

hahaks! k ain.... sikit2 ja.... bizness kecil2an....

cheedah,haha......projek eceli karipap frozen underground dah aderr.... haha.... cuma belum masuk iklan lg jerr... xmenang tgn daaaa....hihii

Wan's Family @ Southampton,UK said...

wah congratz, seronok tgk member berniaga, saya sokong sepenunhnya!!!:D, faridah ada jual karipap frozen ke? mm, bestnya, cepatlah masuk iklan, hihih.,kita tak dan nak buat karipap pelbagai, anak dok tanya je.

Nadiah Sidek said...

wah...bagusnya! saya ingat nak juga meniaga kecil2an kat sini tapi suami tak bg support pulak. asal sebut je kata dia mesti dia jwb "nnt sape yg nak belinya?" T_T

Mummy Faridah said...

hahaha ani... xsempat buat lg daaa.... tgh mood berniaga mknn berat.. nnt stok karipap aderr sy bg tau yer...:))

Mummy Faridah said...

nadiah... xper... sabarlah dulu... nnt bila en suami dah nampak relevantnya, dia support lah nnt.... :)))