Teman

Dec 22, 2009

Pengalaman winter di S'ton

Pengalaman kali pertama winter di sini...Snow is not a usual thing at Southampton even though it is UK. So kalau turun snow kat sini mmg ramai yang seronoklah. This time snow turun sesekali, belum cukup bnyk untuk buat snowman dah cair dek sinaran matahari. Cuaca tak menentu, hujan, cloudy, sleet shower, but whatever way the weather behaves, the chilling and freezing is there all the times. Sometimes it hits negative degree, definitely. Mmg terlalu sejuk, sampai tak tahu kat mana nak menyorok! Semua tempat sejuk walaupun sudah dipasang heater. Dalam duvey pun terlalu sejuk. Pakaian2 semua sejuk, sampai tak pasti sejuk atau masih basah. Hahahaha...Pegang heater tu baru terasa leganya....... Kalau keluar berjalan diluar, kebas habis jari2 kaki.

Umpama kita paranoid dgn bahang matahari di Malaysia- terutamanya kepanasan tahap dewa di Perlis, semacam itu juga paranoidnya kami dengan kesejukan di sini.. Uhuuuuuu.... sungguh tak comfort dgn air-cond semula jadi ni..... Inilah sebahagian tanda kekuasaan Yang Maha Kuasa, Maha Pencipta, yang mengatur setiap kejadian alam. Mudah-mudahan dapat menerapkan penghayatan kerohanian yang lebih mendalam dlm mangingati Allah SWT. Astaghfirullahalazim....

1st time of Dec 2009 snow turun di S'ton. Sikit je... baru bercadang nak turun tangkap gambar, tgk dah tak banyak mana... matahari sudah keluar.. Besides, cuaca pun tak cukup baik sgt eventhough ada matahari, but the wind is so strong... that means, lagi2 laaaah sejuk!



Tidak meminggirkan kisah pokok di belakang rumah ;D, dah makin botak dan sekarang baru boleh nampak rupa batangnya yang sblm ni tak nampak bayang langsung dek daun pokoknya yg merimbun.



Some of the wintery views of S'ton. Adalah cikit2 bekas snow kat rumput tu.. nampak tak?


A brisk walk at the riverside setelah saban hari terkurung dirumah tingkat 3 tu.... Sedap mata memandang, tapi, seeejuuuuuuuuukk........ Sesekali menggigil badan ni.




Anak dara pertama saya..... Zahra Nursyifa namanya... hehehhe..



Sementara Syifa berposing dgn uminya di bahagian belakang kereta, abg Suhaib yg sedang tidor di depan menangis "Ayaaaaaahhhhhhhhhhhh!!....." sbb jaga2 tgk ayahnya dah tak ada.... kena tinggal dlm kereta sementara ayah membeli di ASDA. Padahal kawan punyalah excited nak ke ASDA. hehehehhe.... lain kali boleh pegi lagi kan.... sape suruh Suhaib tido.... umi kejut, Suhaib2... bangun... tp Suhaib xmaau bangun......;p umi terpaksa ti ai pi yu lerr....;D

12 comments:

Nadiah Sidek said...

angin time winter mmg sgt tak tahan la. sakit hidung jdnya

NURUL IZZA said...

SALAM ..teringin nk tgk swan2 tu..sini xde pon ;(

Mummy Faridah said...

salam.

nadiah,
betul.. sakit hidung jd merah mcm clown dah..

izza,
swan2 kat sana habis lari kot sejuk sgt... tomey2 betul swan kat sini, gebu2.... tp nak pegang takut kena sudu... :))

ain said...

masa akak pi istanbul tu hari, suhu 14'c, tak le sejuk sgt, tp akak dh menggigil memanjang. Kalau ada snow agaknya, mahu terperap dlm umah aje.hihi

comelnya syifa!!!!

Mummy Faridah said...

hehehhehe... tula... bohsan gak winter sebenarnya... sejuk sgt.... xsesuai nak keluar..

Cheedah said...

wah bestnya!

Mummy Faridah said...

best? hmmmm.... xbest mana pun cheedah.... skrng ni dah mula rasa rindunyaaaaa nak balik m'sia!

Faz said...

x smpai stahun dah rs nak balik m'sia ke,hehe.. sini xde salji.. ;p
time winter msti sale best kan??

Mummy Faridah said...

keh3... seriessss.... rindukan kemudahan dan nikmat rasa berada di 'zon selesa'.. kat sini, makan nak kena catu, shopping pun berkira2.. sayu je rasa... boxing day pun boleh jamu mata je la.... :(( tambah baru2 sampai ni kan, mmg financial xstabil lagi... mmg betul tinggi cost of living di Soton ni.

Anonymous said...

owh...bar la ta hg kat man lepas baca blog ni..kt tempat org ya..bila nk lik m'sia?-nida

Anonymous said...

owh...baru la tau hg kat mana lepas baca blog ni..kt tempat org ya..bila nk lik m'sia?-nida

Mummy Faridah said...

Heheh... ape khabaq Nida?........ baby mcm mana?..... dah jd ibu yer skrng..... hihiii.... Ye... aku kat Southampton nie... 3 thn ikut en. hubby.... La ni adala dlm 8 bln dah di sini....