Teman

Apr 20, 2010

Sesekali menulis resepi...

Chicken baked in cheese...

Setiap kali buka fridge terpandang stock cheese yg belum dipakai2 lagi... Apa kata sesekali bertukar selera english cooking.. Sambil mengenang kembali rasa cheesy griled chicken yg pernah dimakan dikedai... jom mereka-reka resepi dgn ape yg ada di dapur.....



5 chicken parts- preferably the breast part
1 white onion- wedges cuts
1 garlic- sliced
2 potatoes- wedges cuts
1/3 cup cheddar cheese- grated
1/3 cup cream
2 tomatoes -cut into 4 each
lemon- sliced
little bit white pepper
little bit black pepper
little bit dried thyme
parsley leaves- spread on top
salt
olive oil for sauté

Prepare an oven for 200 degree C.

Sauté
onion, garlic for a minute. Then add chicken, potatoes, white pepper, black pepper, dried thyme, and salt to taste. Stir under medium high heat and close the pan lid. Leave it until chicken cooked on the outside.Then masuk grated cheese, cream, and tomatoes and kacau hingga rata, and pour into greased baking pan. These processes might take a few minutes like 10-15 minutes.

Sprinkle with parsley, sliced lemons and pop in the oven for about 20 minutes or until it golden.


Dihidang bersama nasi pilaf dan vegies salad.

For vegies salad,
can be any vegie that u like...
.....broccoli, peas, carrots, cauliflowers or etc... Just boil them for not more thn 3 mins.. toast and smooth with a bit olive oil, sprinkle a bit pepper and salt.
I had extra baked potato left from yesterday, so just crushed it a bit and mix into the salad.
If u like it creamy, just add up some cream( eg double cream), and mix them.
I found this is a good way to preserve the Vit C inside the vegies, easy, and my kids love it so much. Especially the broccoli, they'll eat them just like that... Isn't it happy to see your childs eat sayur??.... =)))

As for nasi pilaf,
Just buat nasi minyak biasa..... tumis dgn minyak sapi...... hmmmmmm........ naik bau harum......
..........and ready to serve...



Moist Chocolate Cake...

Resepi just ambil dari net sharing... sorilah dah tak igt saye..... sbb kerja saya google resepi here and there and simpan dlm my folder.... nak membuatnya entah bila.....yg mana yg familiar tu boleh la igt dari mana source.... mana yg xberapa familiar, maaf lah cik puan ye.... saye tlg share kan resepi puan di sini..... mmg sedap kek resepi puan ni.....


Bahan-bahan
  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 sudu kecil baking powder
  • 2 cawan gula halus- saye pakai 1 cawan saje.... dah elok2 rasanya.... kalau 2 cwn tak tahulah.... mungkin manis bagi saye..
  • 4 biji telur gred A- saye xpakai gred A pun.... pakai ape yg ader aje.... ok juga....
  • 250 gm buttercup- saye pakai butter cap ASDA ajer....
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 1 cawan serbuk koko
  • 1/2 cawan gula halus- saye pakai xsampai 1/2 cwn pun...
  • 1 cawan air panas
  • 1/2 cawan susu cair- saye pakai susu pekat manis... hehe... boleh tahan juge..

Cara-cara
  1. Masukan serbuk koko,gula halus dan air panas dan jerangkan atas dapur dgn api yang kecil sambil dikacau rata dan berkilat sejukan dan tuangkan susu cair kacau rata dan ketepikan.
  2. Pukul butter dan gula hingga kembang dan masukan telur sebiji-sebiji,vanilla di gaul rata dan ayak tepung dengan baking powder 3 x baru masukan tepung berselang selikan dengan pes coklat tadi dan digaul hingga rata-rata,
  3. Masukan dalam loyang 9 x 9 dan bakar selama 1 jam pada suhu 180 darjah api atas bawah.
  4. Sejukan kek dan dibahagi 3 atau biarkan begitu saja.
  5. Untuk moistnya satukan 100 gm coklat masak, 1 sudu besar susu pekat manis dan 3 sudu besar air panas dan cairkan secara double boiler hingga pekat dan curahkan diatas kek dan hiaskan ikut suka.Selamat mencuba.

For the moist,
Saye xada stock cooking coklat. So saye just pakai cocoa powder... Just mix up 1/2 cwn cocoa powder dan 1/2 tin susu pekat. Stir atas api sederhana sehingga sebati... Kalau mahu sedikit meleleh mcm kek saye ni... hehe.... campur sikit saje air suam semasa stirring tu...



Chocolate Swirl Bun....

Oleh krn tak buka kitab betul2.... main agak2 aje.... hehe...coklat paste yg buat coklat moist kemarin berlebihan.....
Jadinya cubalah pulak buat roti coklat swirl ni.... belajar dari blog kak Noreen ( admire sungguh saye dgn blog dan masakannya...).....Tak secantik puan Noreen buat.... tp boleh la..... jd gilaan anakku si Ahmad Suhaib..... sampai 3 biji boleh kat dia sekali makan..... tambah baru keluar oven.... tengah panas2 tu makan..... tu yg sedap tu.... gebuuuu rotinya....




Ini resepinya.... xde bm (bread machine), uli tangan ajer......

Bahan-bahan:
Bahan2 untuk chocolate paste:
20gm tepung kek
50gm gula pasir
1 biji telur putih
80ml susu segar suam
18gm serbuk koko
10gm mentega

Bahan2 untuk doh:
150gm tepung roti
150gm tepung kek
5gm (1 1/2 camt) instant yeast
3gm (1/2 camt) garam
125ml susu segar
1 biji telur
60gm gula kastor
50gm mentega
sedikit olive oil untuk sapuan atas roti

cara:

  1. cara membuat chocolate paste: satukan gula, tepung kek dan telur putih ke dalam mangkuk. kacau rata dan ketepikan
  2. masukkan susu ke dalam mangkuk tahan panas dan masak dengan api sederhana panas sehingga mendidih sedikit
  3. masukkan serbuk koko ke dalam susu tadi dan kacau sehingga sebati
  4. kemudian masukkan pula campuran putih telur tadi dan kacau rata sehingga adunan menjadi pekat
  5. tutupkan api dan biarkan chocolate paste sejuk barulah disimpan di dalam fridge sementara menunggu doh siap
  6. cara membuat doh: masukkan kesemua bahan ke dalam bread maker dan tekankan untuk setting doh. tunggu sehingga doh siap
  7. atau masukkan kesemua bahan ke dalam mangkuk adunan kecuali susu dan telur. kacau rata. kemudian masukkan susu dan telur. uli sehingga menjadi doh dan tidak melekat di tangan. bentukkan doh menjadi bulat besar dan masukkan ke dalam mangkuk adunan. tutup dengan cling film dan biarkan doh naik dua kali ganda selama 45 min ke 1 jam
  8. setelah siap bolehlah dikeluarkan dari BM atau mangkuk adunan dan letakkan ke atas papan pencanai yang telah ditaburkan dengan sedikit tepung
  9. tumbuk2kan doh tadi supaya mengeluarkan angin
  10. bentukkan semula doh menjadi bulat besar dan rehatkan selama 15 min
  11. bahagikan doh kepada beberapa biji dengan setiap satu seberat 50gm
  12. bentukkan setiap satu menjadi bulat kecil
  13. ambil satu doh kecil tadi dan canaikan menjadi bulat (seperti di dalam gambar) dan ambikan satu sudu kecil chocolate paste dan letakkan ke atas doh tadi
  14. bulatkan semula doh tadi dan kemudian canaikan semula
  15. potong doh tadi tetapi jangan putus (seperti di dalam gambar) dan gulungkan (seperti di dalam gambar)
  16. susunkan ke atas baking tray yang telah digris terlebih dahulu dan ulangi sehingga doh habis (dari step 12 hingga step 16)
  17. setelah itu bolehlah dibiarkan doh naik sekali lagi selama 40 min (pada yang tinggal dinegara 4 musim boleh di simpan di dalam oven (TIDAK PERLU ON KAN) dan diletakkan dua cawan air panas. tutupkan pintu oven dan biarkan doh naik sekali lagi)
  18. akhir sekali bolehlah dibakar pada suhu180C selama 12-15 min atau sehingga masak dan keperangan
  19. bolehlah disapukan permukaan roti tadi dengan olive oil supaya permukaan roti akan sentiasa lembut

Ambik u...... banyak resepi hr ni yerrr..... sekali sekala dtg rajin menulis resepi..... hehe...

Garden belakang rumah.....
It's springtime.... pokok2 besar keluar bunga.... daun2 mula berpucuk kembali........ nampak cantik dek bunga2 dan segar dek pucuk2 daun yg sedang keuar.... hijau muda bak hijau pucuk pisang... mmg berseri2.... Subhanallah ciptaan Allah... dipinggir2 pdg, daffodils2 galak menumbuh.... kuning.... kembang.... menambah seri.... nampak ada 1, 2 bunga tulip merah sudah berkembang... teringin nak tgk tulips banyak2.....
Garden blkng rumah ni pun nampaknya sedang dlm proses re-landscape.... dgr kata bnyk lagi bunga nak di tanam... tak sabar lah.........



6 comments:

Nadiah Sidek said...

roti tu nmpk sedap la! nnt blh cuba ni (kena tunggu angin rajin dtg dulu..ehe..)

Mummy Faridah said...

hehehe.... dok xdok... jap gi ada latu nad..... hihiii...... nama pn full hw dah skrng kan.... masa ni lah nak mengasah skill kan....hehe..

Pah Zarihan said...

sedapnyaaa...best leh masak2 hehehe

Mummy Faridah said...

rindu nak makan kedai juga pah....... mana nak cari semacam anjung keli kat sini.... huhu...

YANA said...

wah wah...makin terror la masak ye! den jugo tak graduate lagi bab masak ni. asyik makan kedai jooo

Mummy Faridah said...

xpa yana.... bnyk lg msasa...kalau x kerja fullhousewife gini mmg order sajerr laaaa.....haha...