Teman

Oct 9, 2011

Suhaib to Year R

Suhaib dah masuk reception year (year R). Year R mostly starts at age 4. Lebih kurang macam peringkat tadika kalau di M'sia. Baiknya sistem pendidikan disini, budak2 cepat masuk sekolah. Dan sistem pendidikan anak2 kecil ni mmg betul2 mereka kaji dan praktikkan agar sesuai dgn perkembangan anak2 kecil ini. Mudah2an, M'sia juga suatu hari nanti boleh buat begini disamping mampu memasukkan unsur2 yg lebih Islami dlm sistem pendidikan anak2 kecil kita.

Sekarang Suhaib sudah mula belajar membaca dgn teknik phonemes (eg. lihat video alphablocks). Tergeliat-liat lidah umi nak guna teknik ni. Dah tu pulak nak sebut dgn penuh gaya dan jelas.. tapi interesting teknik ni.. Bila guna teknik ni, baru boleh pronounce all the English words dgn betul. kalau tidak, umi hentam keromo aje.. hehehe

Suhaib ada 'bookbag'. Dalam bookbag Suhaib ada buku record 'sound', 'word' dan 'reading'. Setiap hari cikgu akan update/comment dlm buku2 rekod tu. Parents digalakkan ajar anak di rumah dan write any update in the same record books. So tiap2 hari umi/ayah pun take part ajar Suhaib membaca. Punyalah berusaha bersungguh2... punya nak anak dia cepat boleh membaca... keh3.. ;D itulah mentaliti ibu bapa yg baik, tapi kalau berlebih2, mungkin boleh merosakkan perkembangan si anak. Ape2 pun, teknik kene betul.. sabar dan terus bersabar, serta berlemah lembut. Itu yg paling susah nak buat tu... hehehe. Tambah2, bila semuanya nak cepat.. Mudah2an, umi dan ayah sentiasa bersabar dalam mengajar Suhaib. Tak kiralah dalam ape pun, baca ke, tulis ke, Iqra ke, doa2 harian, ayat2 Quran.. mudah2 Allah terus memelihara kami.. membantu kami..

Anakku.. mudah2an umi dan ayah berjaya membesarkanmu dlm akhlak yg baik.. Ya Allah.. bantulah kami.. ameen.

Suhaib bergaya dgn uniform sekolah dan 'bookbag' dia.

3 comments:

Rashidah Ismail said...

Assalamualaikum Kak Faridah. Saya Rashidah from Melaka..Alhamdulillah jumpa blog akak, yang memberi info pasal living kat Soton.Sebab suami bakal melanjutkan phd kat sana...dan kami semua dalam plan berangkat September ini...jadi dengan sangat2 mendoakan dengan rahmat Allah, kami dipertemukan dgn tman Msia yang sangat memahami. Almaklum, segalanya pasti asing buat kali pertama...hopefuly akak dapat membantu kami dengan penulisan di blog seperti menceritakan sedikit sebanyak pengalaman akak dan keluarga datang serta menyesuaikan diri. And really hope that we can meet you and your family someday. Semoga Allah memberkati akak sekeluarga...

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Oh ya, di sana anda bisa dengan bebas mendowload music, foto-foto, video dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Oh ya, di sana anda bisa dengan bebas mendowload music, foto-foto, video dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)