Teman

May 30, 2010

Suhaib 3 yrs old...

26th May 2010, Suhaib turned to 3 yrs.... Alhamdulillah.... besar dan sihat anak umi...

Dimeriahkan dgn visit dari Makndak Maryam, Pakndak Azizan, Mia dan Ammar dari Malaysia... dan Kak Ina, Abg Reza dan Arif dari London...

Terima kasih Makndak dan keluarga di Malaysia yang mengirim macam-macam.... Sesampainya belacan dari mak, terus dibuat sambal belacan utk pelengkap hidangan kami hari itu.... :))))
Sayu je hati dapat rasa buah kurma mak dan ayah yang baru balik dari umrah.... :_) terima kasih mak, terima kasih ayah..
Makndak pandai meneka ape yang kita teringin nak makan.... dibawa maruku campur dari M'sia...... mmmmm.... nikmatnya rasa dapat makan.... :))) Dan banyak lagi ole2 dari makndak.... pisang goreng frozen***suker sgt!!!***, pau frozen ***sedap!!!***, dan karipap frozen***mmmm.... sedap karipap makndak...***. Senyum lebar nak tidor malam tu........ :)))))
Terima kasih makndak.... nnt dtg lagiiii..... Pakndak, don't say this is the last visit to uk ok....... :)))

Suhaib mmg cukup seronok Arif nak datang... sampai sedih2 time Arif nak balik..... sbb tak sempat nak pegi main di playground ...... Suhaib buat muka sedih gila... xtahan umi..... xtahan nak gelak!..... hehe...........

... umi cuba2 buat kek deco2 utk Suhaib.... tp chomottttt...... cuba lagi kay umi!!!........ :))))


.... ayah teringin sangat nak buat bbq...... mmg seronok dapat bbq belakang rumah.... ayah, lain kali kita buat lagi ya..... next time bbq satay pulak yerrr....... :)))) sukerrr umi!....

.... ini semasa makndak dan pakndak baru sampai.... sesi intai mengintai di pagar belakang rumah.... ;D

....xlupa juga buah hati pengarang jantung umi, anak dara sorang ni..... mana nak tau nak dapat adik boy lagi nnt............ ;))))) manja lebih la cik kak sorang ni besok...............

Asam Pedas, Jacket Potatoes......

....Asam pedas.... my forever fav...........



.......Jacket Potato my way.........;D


...sllnya di tabur dgn grated cheese.... but for us, instead of pakai grated cheese**too raw...xlalu**, pakai cheese spread...

senang jer....

Potato, basuh bersih, xperlu peel off, season with salt..
Bakar dlm oven macam tu jer.... pd suhu 200 degree selama sejam @ sehingga masak..
Keluarkan dari oven, cut an X into the top of the potato and squeeze slightly to fluff up the insides.
Hidangkan bersama side dishes yg anda suka... :)))

Hint: Good jacket potato; crispy the outside, fluffy the inside.




May 20, 2010

Cuba2 meniaga di tempat org..

Merasalah jadi peniaga sat di bumi Soton ni... =))) tumpang baby baru xkeluaq lagi ni... boleh la umi dia pulun sikit2... ;D rajin anak umi sorang ni yer.... sok keluar jd anak yg rajin berusaha yer sayang...

Jumpa stok daun pisang frozen di china town Shirley. Lebaq2 elok.... sekilo GBP2.99. okla.. boleh tahan... xpayahlah convert duit m'sia...nnt xjadi2 pulak nasi lemak daun pisangnya... Try buat beberapa bungkus letak di surau university... alhamdulillah.... sambutan nampak baik....

Berkat membantu mak zaman sekolah dulu.... boleh la dapat skill membalut nasi lemak ni..... terima kasih mak.... pengalaman berharga zaman persekolahan... :_)


Nasi Lemak Daun Pisang



.... ns lemak ikan bilis... sementara stok masih ada....
... nasi lemak udang... king prawn u!.... so xleh la boh manyak2... rugi den nnt.... ;p...

Market kecil mcm ni nak kena bertukar2 menu... kalo x, jemu deper....
Tuan besar suggest Mee Goreng Mamak!.... pandailah dia, sebenaqnya teringin nak makan... ;))) Maka suatu pagi, mereka-rekalah resepi di dapor...... cuba punya cuba nak dapat rasa mee mamak Tajol!

....nah siap!!... boh dlm pinggan baik punya siap alas daun pisang. Mentang2 stok daun pisang masih ada..... ;D

Tuan besaq rasa.

...."mmmm.... mcm mee Tajol la yang...pandai u buat"....

Hehe. Terkembang sattt.... ;)))

Sajalah berseloroh dgn suami, "ada bau ketiak mamak tak??...." hihiiiiiii*jgn marah...*
katanya, "Ada.....................". hahahaha....... gelak besaq sat ;p

Jadi oklah. Boleh buat meniaga...



...Mee Goreng Mamak...


... kita balut sebijik mcm Tajol... paper, plastik, daunpisang, mee.... bungkus rapatttt...... amik bau daun pisang.... ;D

...tuan besaq kata yg speselnya mee mamak ni kena ada cucoq..... ninnnn dia cucoq...... ;p


Dok berangan juga nak buka kedai kopi dirumah.... =)))))....tp bilakah hari dan waktu yang sesuai ya??.......
xbolehlah tiap2 hari.... kena saman pulak nnt.... dah buat meniaga illegal ni.... :D lagi pun, manalah menang tangan buat sorang2 kan...

Antara menu2 idaman,...
.... ns lemak daun pisang, mee goreng mamak, laksa, rojak buah, lontong, nasi kandaq, nasi lemak berlauk, teh tarik, cappucino, espresso, latte.... waaaaaaahhhhhh.... mcm terer...... hahahaha..... ;D
baru dok berangan.... xtau la jadi ke tak....harap2 Allah beri jalan murahkan rezeki..... :)))))

May 15, 2010

Masak Lomak..

Masak Lemak Udang...


... dan gulai ikan bilis.... berangan nak buat gulai pisang.... tp pisang xsempat nak cari lagi... ikan bilis terjun dulu..... keh3.... ;))))


....makan dgn my fav telur dadar..... hihihi.... mcm budak2!

May 14, 2010

Breakfast Express!

..Pancake and fruit cocktail cream..

Ingredients..
2 cups self rising flour
1 egg
1tsp soda bicarbonate
1/2 cup fresh milk
sugar
a bit salt

Steps..
Mix and whisk all ingredient till smooth and scoop to your flat pan, make a round shape. Turn the pancake when when it gets brown.
Easy!


..Fish n Chips..
Ingredients..
Ready to cook fish cake with breadcrumbs-- bake :)))
Ready to fry chips-- fry :)))
Ready to boil mix vegies--boil with a bit salt, soak and smooth wit a bit butter :)))
Lemon
Butter
Double Cream
Salt

Step for dipping cream..
Mix butter , cream, salt and a bit lemon juice. Whisk until smooth and fluffy.
Easy peasy! ;))))


..Conchiglie with chicken breast in tomato and chili sauce..
Ingredients..
300 g Conchiglie-- boil to tender, soak and smooth with a bit butter or olive oil.
Chicken breast-- cut a long size slices
2 garlic- crush n mince
3 tbsp tomato sauce
2 tbsp chili sauce
a bit black pepper
a splash fish oil
salt n sugar

Steps..
  1. Sautee garlic, black pepper, fish oil and chicken breast till golden and tender. Remove from the pan. Put aside. ** I found this will keep the original taste of the chicken breast.
  2. In the same sautee oiled pan, add tomato sauce and chilli sauce, stirr for a while. If it's too dry, splash a bit water. Salt and sugar to taste. Add the boiled conchiglie. Give it a fast stirr- for less a minute :)))). Switch off the heat. Keep stirring and add the chicken breast. **These should be done very fast under medium high heat.
  3. Serve in a plate with salad.
for the salad..
Boil some of ur favorite salad. Soak and smooth with cream, olive oil and sprinkle of pepper.

All done in 3 minutes! Hehe....... ;))))) excluding the boiling time for conchiglie. Give it a time! :)))


...food promoter ;D....
.... baru bangun tdoq.... terus ke meja makan..... ^u^



-Love-

May 13, 2010

Goreng pun sodappp....



Solok Ikan Recycle :)))))


Serdak2 isi ikan yang berlebihan buat kuah laksam haritu.... nak dibuang sayang... nak habiskan, dah lewat malam... mata mengantuk, perut kenyang.... simpan dulu dlm freezer....

Tgk di blog 1001 resepi..... sarak ikan kembung..... hmmm........ menarik...... boleh cuba ni.... tp resepi kena tukaq sikit la.... sbb nak recycle kuah laksam.... heheee..... bab2 recycle makanan ni.... kadang2 mmg menjimatkan! ;D tapi make sure condition makanan baik dan food handling betul2 hygiene gitu.... :))))



Bahan...

6 ekor ikan kembung
Kuah laksam - masak sampai betul2 pekat/kuah kering
sedikit serbuk lada hitam
sedikit serbuk lada sulah
1 biji bawang besar saiz sederhana**
2 batang serai- **
1/2 inch lengkuas**
1/2 inch halia**
beberapa helai daun kesum- dirincik halus
garam dan gula

Cara...
  1. Ikan kembung dibuang isi perut. Cuci bersih. Belah belakang betul2 hampir dgn tulang. Buang tulang ikan tersebut. Kikis keluar isi ikan, tinggal kulit, jgn sampai koyak. Tips: guna gunting senang utk buat keluar isi ni, cepat sikit kerja, tangan xdala bau hanyir sgt...
  2. Isi ikan tadi ditumbuk. Utk senang kerja @ takda batu lesung :))), mesin jer bersama bahan2 **. Make sure rincik halus dulu sblm mesin supaya xperlu mesin isi ikan lama2. Kalu agak susah nak mesin sbb cetek sgt, mesin xnak makan, ambil separuh kuah laksam pekat tu dan mesin sekali.
  3. Gaul semua bahan2 bersama kuah laksam yang dah kering tadi.
  4. Sumbat belakang ikan dan goreng. Nak ikat pun boleh, tak ikat pun boleh. Ada orang ikat dgn benang. Ada org ikat dgn daun pandan. Saya cuba xikat, pun ok juga... tp hati2 semasa nak mengalih, dan tak perlu alih banyak kali, just sekali alih shj..
  5. Siap!! Remeh sikit... tp mmg berbaloi! Cuba pekena dgn gulai pisang/nangka dan sambal belacan. Sure terangggkattt!!!.... Waaah.... nak kena cari pisang muda lah lepas ni..... pandai pulak sebut gulai pisang... ;))))
P/s: Kalau ada kelapa parut, lagi sedappp nii.... sini xdapat la kelapa parut fresh... kena perut sendirilah alamatnya.... xrajin ah! ;D Hmmm... kalau ada, just gaul sekali isi2 ikan tu dgn kelapa parut tu....

Ayam Goreng Berempah Opah

Resepi dari opah Suhaib... Tapi besa la.... umi dia mmg ader ajer nak mengubah..... ;)))


Bahan...
Chicken Legs
2-3 sudu Rempah kari
1 biji bwg besar
2 ulas bwg putih
2 inch halia- banyak lagi pun xperr....
2 sudu cili mesin ji ka mau rasa spicy sikit @ serbuk paprika (jika mau rasa bbq sikit)
2-3 sudu tepung goreng ayam- saya pakai tepung goreng tempura Gogi, kebetulan ada stock..
garam
daun karipole

Cara...
  1. Mesin semua bahan, kecuali ayam dan daun kari ;D
  2. Perap ayam dgn bahan mesin tersebut. Lagi lama lagi masyukk... kalau 15 minit pun ok jgk la..... semua xpress kan.... biasa la.... ;)))
  3. Goreng dan siapp! Tips: mase nak campak mula2 tu, make sure minyak betul2 panas, then selepas sekejap, reduce kepada low heat, supaya bahagian dalam ayam masak elok..
Sekian, salam sayang!! :)))

Selera Pantai Timur....



Laksa Lemak....


....atau laksam... tp tak cukup equipment utk buat laksam nya... kuahnya pun jadilah.... dimakan dgn spaghetti ajerrr.... pun sodapppp!!...




ulamnya pakai ape yg ada dirumah ajer.... iceberg pun iceberg la.... :))) tp kalau ada kacang panjang dan tauge, lagi sedapp nih...

resepinyerr kaklong..... :)))) nnt org post ya.... harini xsempat la.... ;P


Kueh Bakar

Resepi dari blog Noreen.... chomeyy kueh bakar k Noreen.... dibuat dlm acuan bunga kemboja... bunga kemboja ker tu?... heheee.... xtau... pandai2 jrrr.... kami buat dlm acuan 4 segi ja.... adunan ni banyak... sekali bakar, boleh untuk dimakan ramai.... Sedap.... cukup rasa lemaknya... sampai besok pun masih lembut elok...





Resepi C&P jerr... tp di edit dgn sukatan cawan... supaya senang besok saye nak buat lagii.... :))))... cubalah kaklong!!........... ;p

Resepi 1

Bahan-bahan:
450gm tepung gandum ** (3 cwn)
6 biji telur
500ml santan
450gm gula pasir didihkan bersama 400ml air **(2 cwn gula + 1 ½ cwn air)
80gm daun pandan mesin bersama 400ml air dan tapiskan **( 7 helai pandan + 1 ½ cwn air)
beberapa titik pewarna hijau
1 camt garam
sedikit bijan

cara2:
  1. satukan tepung gandum, telur, santan, air pandan, garam dan pewarna hijau ke dalam mangkuk adunan
  2. kacau sehingga sebati
  3. kemudian tuangkan air gula dan kacau rata
  4. tapiskan adunan tadi ke dalam mangkuk adunan yang lain
  5. panaskan oven pada suhu 180C
  6. sapukan acuan kuih bakar dengan sedikit minyak sapi dan panaskan sekejap ke dalam oven ***(5 minit)
  7. tuangkan adunan ke dalam acuan dan taburkan dengan bijan. ***( atau bakar dulu 10minit, keluarkan dan tabor bijan)
  8. bakar selama 35 - 40 min atau sehingga masak.
P/s: Tunggu betul2 sejuk dulu baru potong.


Ni satu lagi resepi from my fren disini... Ani... dah cuba jugak... pun sedap....

Resepi 2:
1 cup gula
1 cup jus pandan (atau air + pandan essence)
2 cup tepung gandum
2 1/4 cup santan (atau 1 can santan-450ml )
2 tbs butter
3 biji telur
1/2 tsp garam
colour hijau
bijan

Cara-cara
  1. campurkan semua bahan. blend sampai sebati.
  2. masukkan 2 tbs minyak dlm loyang .
  3. panaskan loyang dlm oven. bila minyak dah panas, masukkan mixture tadi kuih, taburkan bijan. bakar @180 sampai brown atau garing









May 9, 2010

"Selamat Hari IBu"

Tiada ucapan yang mampu ku nyatakan....
....melainkan terima kasih....
Tiada hadiah yang mampu ku berikan....
....melainkan doa kepada Allah yang Maha Besar...
.... agar merahmati ibu-ibu ku...
.....dan mengasihi mereka sepertimana mereka mengasihi anak-anak mereka....
.....tanpa sebarang syarat mahupun minta dibalas....
Terima Kasih Ibu... Terima Kasih Mak...





Selamat Hari Ibu istimewa buat bonda2 di M'sia, Sopiyah Hj Mansor dan Mariah Hj Mansor.... :)))))
"Selamat hari ibu mak".....

Juga utk kekanda2 dan adinda, kak Ina, kak Zirah dan m-2-b Hidayah.... serta semua saudara-mara, para sahabat dan ibu-ibu sekalian...... Selamat Hari Ibu... Ibu adalah insan yang teristimewa ....hanya Allah yang mampu membalas pengorbananmu....